Enotna oblačila

S pričetkom novega šolskega leta, s septembrom 2019, nadaljujemo s priporočenim nošenjem enotnih oblačil v našem vrtcu.

Zakaj smo se pedagoški delavci vrtca odločili za ta korak?

Razlogov je več. Po večletnem opazovanju otrok in ukvarjanju s problematičnimi situacijami v oddelkih, smo prišli do naslednjih ugotovitev, na kaj vse vpliva neprimerna izbira oblačil in čevljev, in sicer:

 • povzroča odvisnost od zunanjega izgleda. Otroku se v najbolj ranljivem obdobju daje popačena informacija o vrednosti in pomembnosti zunanjega izgleda, kar je zelo pomembno v današnjem svetu, ki je prežet z raznoraznimi odvisnostmi (od izgleda, od kontrole, od hrane, od užitkov, nekemične odvisnosti …);
 • odvrača otrokovo pozornost od igre in dela;
 • agresivni risani junaki na majicah vzpodbujajo agresivno obnašanje pri otroku;
 • povzroča motnje koncentracije in pozornosti;
 • odvrača otrokovo pozornost takrat, ko je zelo pomembno, da je zbran, da opazuje okolico, da opazuje naravo, da je sproščen;
 • otrok postane razdražen in nemiren;
 • vzpodbuja tekmovalnost med otroki;
 • s tem se ogroža varnost otroka;
 • otroka se s tem že od majhnega navaja na potrošništvo in vrednost materialnega, kar pa ne bi smelo prestopiti praga vzgojno-izobraževalne inštitucije.

 

Z uvedbo enotnih oblačil želimo staršem pomagati pri postavljanju mej, ki so pri otroku odločilnega pomena za njegov razvoj. Otrok ima pravico do sproščenega in njemu primernega okolja. Otroku je s tem dana možnost, da se izraža preko igre, plesa, prepevanja, ustvarjanja, risanja. Neprimerno izbrana oblačila in obutev pa otroka vzpodbujajo k ukvarjanju s svojim izgledom in močno željo po manipuliranju z okolico. Vrtec niso plesni tečaji, rojstnodnevna zabava ampak vzgojno-izobraževalna inštitucija s popolnoma drugačnimi cilji od prej navedenega.

Vsi, ki vas o tem zanima še več, ste lepo vabljeni na naše delavnice tekom šolskega leta, kjer se bomo dotaknili dandanašnjih težav in začutili težo današnje vzgoje. 

Projekcija enotna oblačila

 • Enotna oblačila
 • Enotna oblačila
 • Enotna oblačila

Simbol

Celotna družba, vse naše delovanje na vseh ravneh je prežeto s simboli. Simboli so v logotipih multinacionalk, podjetij, športnih in kulturnih družb, verskih institucij in te po njih tudi prepoznamo. 

V simbolih lahko prepoznamo globlji, skriti pomen. Danes, v sodobnem svetu, so okrog nas vsepovsod različni simboli, od logotipov do drugih, in močno vplivajo na nas, čeprav se večina tega sploh ne zavedamo.

V ta namen, smo mi ustvarili svoj simbol, simbol GROFKOTA. Simbol GROFKOTA otroke nagovarja k delu, k vljudnem obnašanju, k prijaznosti, k sočutju do ljudi in živali, k razvijanju odnosa do znanja, k poslušanju in upoštevanju navodil, k gojenju ljubezni in spoštovanja do znanja ter pripadajo k isti ekipi.

Otroci oblečeni v naša oblačila, z našim simbolom so takoj pripravljeni na delo, poslušanje, trud,…brez, da se vzgojitelj utruja z motivacijo in vzpostavljanjem reda.

 

Obvestila

UVODNO OBVESTILO

DRAGI STARŠI

SPOROČANJE ODSOTNOSTI OTROK: Odsotnosti otrok lahko sporočate preko SMS sporočila, na telefon 051/687-007 (pedagoška vodja Andreja Kristan).

Da boste vedno na tekočem, pa spremljajte FB STRAN NAŠEGA VRTCA.

V vrtec naj prihajajo  le zdravi otroci. V primeru slabega počutja in simptomov, značilnih za okužbo s SARS-CoV-2 (najpogostejši simptomi: vročina, kašelj, bolečine v žrelu, nahod, slabo počutje, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izguba vonja in okusa ter prebavne težave) obvestite izbranega pediatra in ravnate po njegovih navodilih.

Dosledno upoštevajte in se držite naših navodil, saj smo jih postavili v skrbi za dobro počutje vseh otrok in zaposlenih v vrtcu.

Naročanje vrtčevskih oblačil poteka pri vaših vzgojiteljicah. Naročajo se enkrat mesečno.

Poskrbite, da imajo otroci vedno s sabo rezervna oblačila.

Poskrbite tudi, da vsak ponedeljek prinesete s sabo označeno vrečo z oblačili za OBISK SOLNE SOBE. Vsak petek nesete oblačila domov, v ponedeljek prinesete nazaj. Če otrok nima pripravljene svoje vreče z oblačili, ne more v solno sobo, saj moramo vzdrževati ustrezno higieno.

 

V želji po dobrem medsebojnem sodelovanju, kolektiv vrtca Mali grof.

Jedilnik

Kaj dobrega nam bo danes skuhal Mali grof ob pomoči kuharja Matjaža?

Tedenski jedilnik

 

Misel

Ne brigajo me tvoji cilji,

ne brigajo me tvoja pričakovanja.

Jaz bi se rad le igral,

se umazal in imel čas

za brezskrbno otroštvo.

Prosim, dovoli mi ga imeti.

Vizija

Ustvarjamo okolje, v katerem je otroku dan čas, kjer se le-ta ustavi in mu je v njegovem okviru nudeno spodbudno okolje za igro, s pomočjo katere otrok razvija svoje spodobnosti, dozoreva, nabira izkušnje, ki jih potrebuje za svoje uspešno življenje.

Če želimo, da otrok izkoristi svoj potencial, da ga razvija, nadgrajuje, si moramo vzeti čas, da ga spoznamo, vzljubimo njegovo CELOTO in se mu posvetimo na njemu najbolj primeren način.

Za vse to potrebujemo prostor, kjer otroku zagotovimo mir, kjer ima možnost vsako stvar večkrat ponoviti, slišati, videti.

Zasebni vrtec Mali grof d.o.o., Grajska ulica 8a, 3210 Slovenske Konjice

Iskanje

Za delovanje spletnega mesta moramo na vaš računalnik shraniti majhne neškodljive datoteke - piškotke. Po zakonodaji EU moramo pridobiti vašo privolitev. Se strinjate?